sobota, 21 lipca 2012

Dziurawiec zwyczajny


Lipiec to dobry moment na zbiory ziółek, teraz padł wybór właśnie na dziurawiec zwyczajny. Roślina o jadalnych liściach, owocach, kwiatostanach z których można parzyć herbatki o właściwościach uspokajających, rozkurczających, ściągających, oraz w pewnym stopniu moczopędnie. Wywary z dziurawca najczęściej  stosowane są przy schorzeniach wątroby, w stanach skurczowych układu trawienia, kamicy żółciowej, stanach zapalnych dróg żółciowych. Poza tym działa uspokajająco, pomaga leczyć depresję.  Podobno jest lekarstwem na "wszystko", ja w to nie wierze. 

W małych ilościach można spożywać liście w stanie surowym.

Długotrwałe spożywanie w dużych ilościach może powodować UCZULENIE NA SŁOŃCE 

środa, 4 lipca 2012

Szczawik zajęczy



Roślina bardzo pospolita, rośnie  w wilgotnych i cienistych lasach mieszanych.
Częściami jadanymi są wiosenne i jesienne kwiaty, liście oraz bulwy zawierające skrobię, które najlepiej zbierać jesienią kiedy to mają najwięcej wartości odżywczych. Liście mają specyficzny kwaśny smak za sprawą kwasu szczawiowego, lekko cytrynowy. Można dodawać do sałatek i mieszanek herbacianych, kwaśnych zup, wypieków.   Z powodu zawartości kwasu szczawiowego nie należy spożywać w dużych ilościach.