poniedziałek, 7 maja 2012

Łopian Większy

Majóweczka już za nami, czas więc coś napisać.

Jeszcze w kwietniu miałem okazję się wybrać na mały spacer nad wodę, tam też znalazłem kolejną dziko rosnącą roślinkę którą można wykorzystać w kuchni. 

Łopian większy.



Nas jako część jadalna będzie interesował korzeń oraz młode łodygi. Łopian jest rośliną 2 letnią, więc najlepiej zbierać go jesienią 1 roku a wiosną 2.  Potem większość składników odżywczych pompowana jest w górę, tak aby wytworzyć łodygę i kwiaty.

Z korzenia Łopianu najbardziej smakują mi frytki, wystarczy korzeń dobrze wyszorować i pociąć na wąskie kawałeczki następnie kilka minut blanszować w gorącej wodzie, osuszyć  i usmażyć na małej ilości oleju, pod koniec smażenia warto dodać odrobiny oliwy  (tak wiem, nie powinno się podgrzewać oliwy).



Kolejnym ciekawym pomysłem jest pieczenie  zawiniętych korzeni w wysmarowaną oliwą zmieszaną z ulubionymi ziołami  w żarze ogniska, fajna opcja dla wegan zaproszonych na wiosenne grillowanie ze znajomymi.

2 lata temu miałem okazję spróbować piwa wykonanego z korzeni (dzięki Wolfshadow)  Niestety nie mam w tej chwili dostępu do książki w której znalazłem przepis. 

Teraz czas na łodygę,  ksiądz Kluk pisał o możliwości kiszenia młodych pędów tak jak ogórki... Tak też zrobiłem. O smaku na razie nie będę się wypowiadał, kilka słoików czeka na "specjalną okazję". 

3 komentarze:

  1. Warto wspomnieć, żeby nie pomylić tej rośliny z lepiężnikiem różowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wiem o jaką książkę chodzi. Myślę, że autor byłby niezłym prowadzącym program kulinarny - "dziś zrobimy kompot z borówki bagiennej".

    OdpowiedzUsuń
  3. Casino: Slots, poker, bingo, blackjack - JMHub
    Experience casino fun at J-T's 인천광역 출장안마 New York casino and hotel, 김해 출장마사지 near the East end 한게임 포커 of Manhattan, New 경상북도 출장안마 York, United 강원도 출장마사지 States. Experience top slots, poker, bingo

    OdpowiedzUsuń