środa, 7 marca 2012

Podbiał Pospolity


Podbiał pospolity.

Roślina którą zbieram od kilku lat, wiosną, kiedy tylko się pojawią pierwsze kwiatostany, spędzam kilka godzin na kucaniu i zbieraniu koszyczków kwiatowych.


Zastanawiasz się pewnie po co ? 

Część suszę na zimowe mieszanki do herbat, ale nie tylko. 



 Naparów z kwiatostanów używam też jako lekarstwa na mokry kaszel. Wystarczy 2-3 łyżeczki ususzonych kwiatostanów zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 5 min, lubię taki napar posłodzić sobie łyżeczką miodu. 

Pijam 2 razy na dzień. Wiadomo, nie jest to lekarstwo jak apteczna  chemia, ale wolę pić ziółka niż niszczyć nerki.

Dobra, ale co z pozostałą częścią kwiatostanów?

Wino :) Tak, dobrze czytasz. Wino można robić z wielu rzeczy, ja postępowałem wg przepisu Łukasza Łuczaja, lecz w sieci krąży kilkanaście przepisów.  Wystarczy poszukać. Nie chce żadnej strony ani osoby faworyzować, więc sami wybierzcie przepis Wam odpowiadający. 

Jadalną częścią podbiału są również ich odziomkowe liście. Można w nie zawijać leśne gołąbki z soczewicą i grzybami,  używać do różnego rodzaju sałatek czy nadzień. Uwielbiam z białym serem.  Należy pamiętać, aby przed użyciem liście zblanszować. 

Wysuszone liście kiedyś palono… zdrowotne papierosy… 

4 komentarze:

  1. Witam, trafiłem tutaj z forum i już dodałem stronę do ulubionych :-)
    Czekam na więcej wpisów!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazbierałem kilka dni temu kwiatów podbiału i zasypałem w słoiku cukrem, całość zakopałem w ziemi- taki przepis. Ma wyjść z tego bardzo skuteczny syrop na kaszel, zobaczymy.
    A jak napar z samych suszonych kwiatów, dobry, pomaga ?

    OdpowiedzUsuń
  3. poczytaj o podbiale to sie dowiesz ze zawiera substancje rakotworce i niszczace watrobe i ze jego ilosc spozywania jest ograniczona!

    OdpowiedzUsuń